Jalkani turpoavat – onko kyseessä sydämen vajaatoiminta?

Yleisin syy jalkojen turpoamiseen on pitkäaikainen istuminen ja seisominen.

Työssäni kohtaan päivittäin ihmisiä, jotka kärsivät enemmän tai vähemmän vaikeista jalkojen turvotusvaivoista. Useimmilla heistä ei kuitenkaan ole sydämen vajaatoimintaa, sillä tavallisin syy jalkojen turpoamiseen on pitkäaikainen istuminen ja seisominen. Myös suonikohjut, häiriöt lymfan toiminnassa, tai mahdollisen verenpainelääkkeen sivuvaikutus aiheuttavat usein jalkojen turvotusta.

Otsikossa oleva kysymys on silti täysin aiheellinen, sillä joskus turvonneet jalat (molemmat jalat) voivat olla merkki sydämen vajaatoiminnasta. Sitä esiintyy harvoin nuorella henkilöllä, mutta sen riski lisääntyy ikääntymisen myötä. Turvonneiden jalkojen lisäksi muita vajaatoimintaan liittyviä oireita ovat mm. hengästyminen rasituksen yhteydessä, väsymys, yöllä kiusaava yskä sekä tihentynyt virtsaamisen tarve. Sydämen vajaatoiminta on vakava sairaus, jota voidaan ennakoida ja hoitaa lääkkeillä sekä terveillä elämäntavoilla. Se vaatii kuitenkin aina lääkärin hoitoa, joten jos epäilet, että sinulla on sydänsairaus, kannattaa heti hakeutua lääkärin tutkittavaksi.

Huolimatta turvotuksen aiheuttajasta, jalkojen turvotusta kannattaa aina hoitaa. Tukisukat auttavat ja ennaltaehkäisevät kaikenlaista jalkojen turvotusta. On kuitenkin tärkeää tietää millaiset tukisukat todella auttavat. Olen itse käyttänyt, kokeillut ja testannut monia markkinoilla olevia kompressiotuotteita näiden 26 vuoden aikana, jona olen työskennellyt aktiivisesti tuki- ja kompressiotuotteiden parissa. Siksi voin hyvin kuvitella, miten vaikeaa asiakkaan, joka ei koskaan ole käyttänyt kompressiosukkia, on tietää, mikä on oikeanlainen sukka.

Valitettavasti markkinoilla on turhan paljon virheellisesti valmistettuja tuotteita. Mielenkiintoista on, että ihmiset ovat useimmiten tyytyväisiä liian suureen ja velttoon tukisukkaan. Se on helppo pukea ja riisua, eikä se purista. Valitettavasti se on silloin myös tehoton. Lääkinnällisesti toimivan tukisukan valinnassa me voimme auttaa tiedoillamme ja kokemuksellamme.

Tässä muutama ohje tukisukkaostoksille:

  1. Sukan tulee tuntua mukavalta.
  2. Sukan tulee olla tiukka nilkan kohdalta ja puristuksen vähentyä polvea kohti.
  3. Puristavaa resoria ei saa olla.
  4. Pukeminen vaatii tekniikkaa. Hyvä sukka on useimmiten haastava pukea päälle.
  5. Lähtökohtana täytyy olla nilkan ja pohkeen ympärysmitat.
  6. Paine on sukassa niin korkea, että siihen voi olla tarve totuttautua asteittain, eli pukea ne aamulla jalkaan ja ottaa pois muutaman tunnin kuluttua. Seuraavana päivänä käyttää vähän kauemmin. Viikon kuluttua niitä jaksaa jo käyttää kokonaisen päivän.
  7. Toisin sanoen – huolimatta väreistä, kuvioista ja trendikkäästä mainonnasta – harkitse tarkkaan ja valitse kompressiotuote joka toimii.

Tervetuloa ostoksille!
David
Naprapaatti, yrittäjä