Korkea aika uudistaa jalkojen turvotuksen hoitoa?

Jos haet apua jalkojen turvotukseen terveydenhuollosta, on erittäin todennäköistä, että jalkasi sidotaan ideaalisiteellä tai siihen vedetään elastinen putkiside.  Suomessa on perinteisesti käytetty ideaalisiteitä tähän tarkoitukseen. Sen etuna on, että jalkaa ei tarvitse mitata vaan sidonta voidaan tehdä jalkaan kuin jalkaan.

Haasteena on, että niiden, jotka sidonnan tekevät on tiedettävä tarkkaan, miten se tehdään. Oikean paineen varmistaminen ideaalisidoksella ei ole helppoa, koska paineen tulisi laskea polvea kohden. Monissa terveyskeskuksissa ei ole aikaa eikä ehkä aina sidontatekniikkaa hyvin hallitsevaa henkilökuntaakaan. Tällöin leikataan elastisesta kompressioputkesta pala ja sujautetaan se jalkaan. Yksinkertaista ja kätevää, mutta voi pahimmassa tapauksessa jopa vaikeuttaa oireita.

Elastinen putkiside aiheuttaa suurimman paineen raajan paksuimmassa kohdassa eli pohkeessa. Pohkeen keskellä paineen ei kuitenkaan tulisi olla korkein vaan nilkassa ja laskea siitä vähitellen polvea kohden. Elastiset putkisidokset estävät verenkiertoa ja pahentavat näin turvotusta!

Kun turvonnut raaja sidotaan ideaalisiteellä, se tuntuu yleensä hyvältä jalassa. Jos sidonnan suorittaa osaava ammattilainen, tilanne on luonnollisesti vielä parempi. Koulutetunkin sitojan haasteena on osata arvioida tarvittava paine ja päättää, kuinka paljon painetta tulisi vähentää ylöspäin, jotta vaikutus verenkiertoon olisi asianmukainen.

Tärkeä pysyy liikkuvana

Kaikissa verenkiertohäiriöissä ja turvotuksissa on tärkeää, että potilas pysyy liikkuvana, koska verenkierto toimii paljon paremmin, kun pohkeen lihakset toimivat aktiivisesti. Ideaalisidettä käytettäessä siteellä on taipumus löystyä ja valua nilkkaan, jolloin lihaksistoa ja verenkiertoa tukeva vaikutus häviää.

Kotona potilaan ja mahdollisten kotihoidon ammattilaisten on hankala ylläpitää tehokasta sidontaa, jolloin siteestä usein luovutaan ja hoito jää kesken.

Medisox-kompressiosukkien avulla helpotamme sekä terveydenhuollon parissa työskentelevien että jalkojen turvotuksesta kärsivien potilaiden elämää.

Useampia kokoja varmistaa istuvuutta ja tehoa

Sukissa on avoin varvasosa, ja niitä on saatavana 7 eri koossa.

Puristusluokka on 1 (15 – 21 mmHg)

Koko määritellään nilkan ja pohkeen ympärysmitan perusteella.

Väri on luonnonvalkoinen. Sukat kestävät 95 asteen konepesun.

Varvasosassa on väritunnus, joka kertoo sukan koon. Tämä on tärkeää, etenkin kun sukkia käytetään terveydenhuollossa ja niitä palautuu pesusta

 

Medisox-kompressiosukkien edut:

– Sukka varmistaa oikean lääkinnällisen paineen (15–21 mmHg)

– Pysyy paikallaan potilaan liikkuessa

– Ei vaadi erityistä tietämystä käytössä – oikea puristus riippumatta siitä, kuka käyttää.

– Potilaiden arvostamaa käytön helppoutta ja mukavuutta

– Tehokas puristus, joka vähentää turvotusta

– Voidaan tarvittaessa käyttää kahta sukkaa päällekkäin suuremman puristuksen aikaansaamiseksi. Esimerkiksi korkeampi paine päivällä (2 sukkaa), matalampi yöllä (1 sukka).

– Edullinen

– Avoin varvasosa – ihon väri ja varpaiden verenkierto ovat helposti havaittavissa.

– Helppo pukea

– Mukava käyttää

– Arion Easy slide -apulaite helpottaa pukemista etenkin haavan hoidon yhteydessä.

 

Medisox-kompressiosukkien käyttökohteet:

– akuutti tromboosi

– jalkojen turvotus

– turvotuksen hoito ennen mittatilaustyönä toimitettavien kompressiosukkien tilaamista

– jalkojen haavaumat – märkivät haavat

– leikkausten yhteydessä sekä ennen niitä ja niiden jälkeen

– kipsin alla

– diabetes

– vuodepotilaille tromboosin ehkäisyyn