Sommar, värme och svullna ben.

När det är sommar vill vi slänga våra strumpor, klä oss i shorts och njuta av värmen. För oss nordbor är detta kanske ännu viktigare än för många andra. Vad känns väl bättre än att vädra våra ben och fötter och få lite färg på vår bleka hud.
För en del av oss medför värmen att våra ben tenderar drabbas av svullnad, speciellt nere i vristerna. När vätska samlas i benen töjs hud och vävnad ut och huden blir glansig och känslig.

Varför sväller benen?

När det är varmt ökas blodcirkulationen till huden för att kyla kroppen. Om de vener som skall transportera blodet tillbaka till hjärtat inte klarar av de ökade blodflödet sväller benen. En vanlig orsak är att venklaffarna inte fungerar normalt.
Det finns många orsaker till att benen sväller, men det handlar om att kroppen ansamlar vätska i större utsträckning än vanligt.

 

Svullnad kan orsakas av:

• Långvarigt stående och sittande bidrar till att det samlas vätska i ben och fötter.
• Försämrad funktion av venklaffarna gör att blodet cirkulerar långsammare och det uppstår ett förhöjt tryck i venerna som i sin tur leder till att vätska samlas i benen.
• Nedsatt lungfunktion p.g.a. olika sjukdomar och störningar i lungfunktionen
• Nedsatt hjärtfunktion som gör att hjärtat inte orkar pumpa blodet med tillräcklig kraft och därför ansamlas vätska i benen.
• Graviditet kan förorsaka bensvullnad när fostret trycker på de stora venerna i bäckenet och försvårar blodflödet.
• Näringsbrist, njur- och leverstörningar kan även förorsaka svullnader. Proteiner ser till att salt och vätska hålls inne i venerna, men om proteinnivån (albumin) sjunker tenderar benet att svälla.

Det kan löna sig att minska saltintaget under varma sommardagar. Se till att dricka, men överdosera inte vätskeintaget. Njut gärna av hängmattan med benen lite uppåt. Rör på dig i lämpliga doser så att muskel-vadpumpen jobbar och hjälper till att pumpa blodet i kroppen. Det är bra att promenera, cykla och simma.
Medicinska stödstrumpor som t.ex. Medisox eller Juzo tar bort svullnad och förebygger ansamling av vätska. Orkar du inte använda strumporna pga värmen så försök använda dem en stund av dagen i alla fall. Numera finns det bra material som är luftiga och svala.
Börjar du besväras av dina bensvullnader eller får tungt med aktivitet och andning är det bra att uppsöka läkare och kontrollera att dina blodvärden är ok, att lungorna och blodkärl fungerar och att hjärtat pumpar som det ska.
Ignorera inte bensvullnad. Ta upp saken med din läkare – prognosen är oftast utmärkt förutsatt att man tar hand om besvären.

Må gott i sommarvärmen!
David