Epävarma tukisukkaviidakossa?

Olen itse käyttänyt, kokeillut ja testannut monia markkinoilla olevia kompressiotuotteita näiden 26 vuoden aikana, jona olen työskennellyt aktiivisesti tuki- ja kompressiotuotteiden parissa. Koska olen aktiivisesti työskennellyt sairaanhoidon alallaja hoitanut hyvin vaikeitakin verenkiertohäiriöitä, on minulle ollut hyvin tärkeää tietää miltä tuotteet tuntuvat ja miten kompressiotuotteet toimivat käytännössä.

Kaikkien näiden vuosien aikana, minulla on ollut etu kokeilla ja arvioida, henkilökohtaisesti ja testilaboratoriossa, suurta määrää tuotteita.

26-vuotiaassa yrityksessämme, Napra-Rehabissa, olemme valinneet käyttävämme Medisoxin ja Juzon tuotteita, koska tiedämme niiden täyttävän ne laatukriteerit, jotka kompressiotuotteiden täytyy täyttää.

Viimeisten vuosien aikana tarjonta on kasvanut räjähdysmäisesti, ja nykyään tukisukkia ja kompressiosukkia löytyy kaikkialta verkosta ja tavallisista kaupoista. Väreillä ja hauskoilla kuvioilla houkutellaan ostoksille. Urheilusektori käyttää tehokasta harjoittelua ja palautumista argumentteina kompressiolle. Hyvä näin, mutta toimivatko tuotteet oikeasti?

Miltä niiden pitäisi tuntua päällä? Mitä tulisi tietää? Nämä tärkeät kysymykset kompressiotuotteiden käyttäjän tulisi kysyä.

Tässä jotain ajateltavaa:

  1. Sukan tulee tuntua mukavalta.
  2. Sukan tulee olla tiukka nilkan kohdalta ja puristuksen vähentyä polvea kohti.
  3. Puristavaa resoria ei saa olla.
  4. Pukeminen vaatii tekniikkaa. Useimmiten haastavat pukea päälle.
  5. Lähtökohtana täytyy olla nilkan ja pohkeen ympärysmitat.
  6. Paine on sukassa niin korkea, että siihen voi olla tarve totuttautua asteittain, eli pukea ne aamulla jalkaan ja ottaa pois muutaman tunnin kuluttua. Seuraavana päivänä käyttää vähän kauemmin. Viikon kuluttua niitä jaksaa jo käyttää kokonaisen päivän.

Pitkän kokemuksen ansiosta pystyn melkein heti tuntemaan, onko tukisukka valmistettu oikein. Monia kokeilemiani tuotteita en voi käyttää edes 5 minuuttia, koska väärin kohdistuva paine vaikeuttaa verenkiertoa. Se tuntuu epämiellyttävältä ja yksinkertaisesti väärältä!

Kun sitten testaamme tuotteiden toimivuutta testilaboratoriossa, näemme että paine useimmiten on korkeampi ylempänä polven kohdalla kuin alhaalla nilkan kohdalla. Eli sukka vaikeuttaa verenkiertoa, vaikka sen on tarkoitus parantaa sitä. Tämän lisäksi paine ei vastaa pakkauksessa luvattua painetta, jos siitä edes on minkäänlaista mainintaa (katso kaaviot).

Asiakkaan, joka ei koskaan ole käyttänyt kompressiosukkia, on vaikea tietää mikä on oikeanlainen sukka. Koska markkinoilla on turhan paljon virheellisesti valmistettuja tuotteita, kannattaa aina verrata lääkinnällisesti luotettaviin tuotteisiin. Tässä asiassa me voimme auttaa tiedoillamme ja kokemuksellamme.

Mielenkiintoista on, että ihmiset ovat useimmiten tyytyväisiä liian suureen ja velttoon tukisukkaan. Se on helppo pukea ja riisua, eikä se purista. Valitettavasti se on silloin myös tehoton!

Toisin sanoen – huolimatta väreistä, kuvioista ja trendikkäästä mainonnasta – harkitse tarkkaan ja valitse kompressiotuote joka toimii.

Kaavio 1: Tämä esimerkki havainnollistaa kuinka virheellinen tuote voi olla. Vihreä viiva kuvaa Medisoxin testitulosta. Paine on korkeimmillaan nilkan kohdalla (18 mmHg) ja vähenee asteittain ylöspäin polvea kohti. Toisen tuotteen paine on 9-10 mmHg nilkan kohdalla ja nousee ylöspäin polvea kohti. Verenkiertoa ajatellen tämä on katastrofi!

Kaavio 2: Tässä näette esimerkin sukasta, jonka paine nilkan kohdalla on suhteellisen korkea n. 25 mmHg. Paine polven kohdalla on myös ihan hyvä, mutta sukassa ei ole tasaisesti vähenevää painetta. Tämäkin vaikeuttaa verenkiertoa ja tekee sukasta epämukavan käyttää. Vertaa vihreään viivaan, joka kuvaa painetta Medisoxin sukassa.

Kaavio 3: Tässä esimerkki täydestä katastrofista! Tässä sukassa paine nilkan kohdalla on hyvä. Paine vähenee nopeasti ja nousee uudestaan ollakseen yhtä korkea polven kohdalla kuin nilkan kohdalla. Nyt on kyseessä veritulppavaroitus!